• De waardering van aandelen op de beurs komt nog niet in de buurt van het niveau van de internetzeepbel rond het jaar 2000.
  • Dat beweert de hoofdstrateeg voor Amerikaanse aandelen van Deutsche Bank.
  • Wel is er op de kortere termijn een serieuze kans op een daling van de S&P 500-index met zo’n 10 procent.

De waardering van aandelen op de beurs, gebaseerd op de verhouding tussen aandelenkoersen en de winst van bedrijven, zit nog altijd een flink stuk onder het niveau van de internetzeepbel van het jaar 2000.

Bovendien zijn hoge waarderingen normaal in een periode van economisch herstel. Dat zei de hoofdstrateeg voor Amerikaanse aandelen van Deutsche Bank, Binky Chadha, deze week tijdens een webinar.

Chadha erkende dat de waardering van aandelen “ondubbelzinnig hoog” is, maar dat dit gerechtvaardigd is omdat de Amerikaanse economie in een herstelfase zit.

Is de beurs een zeepbel?

Chadha gaf bij het webinar aan dat hij dagelijks vragen krijgt van klanten of de beurs in een zeepbelfase zit. Beleggers vrezen dit, omdat de brede Amerikaanse S&P 500-index maar records blijft breken.

Lees ook: Hoogtevrees bij marktexperts die beurscrash vrezen: terecht of niet?

Onlangs bracht zakenbank Goldman Sachs een onderzoek naar buiten dat driehonderd jaar aan beursdata analyseerde. De bank concludeerde dat de huidige markt inderdaad enkele trekjes vertoont van een bubbel, maar dat er zeker nog geen volledige zeepbel is gevormd, en dat de hoge aandeelkoersen gerechtvaardigd worden door de historisch lage rentes.

Andere experts, zoals zeepbelspecialist Jeremy Grantham, zijn een stuk sceptischer. Volgens Grantham is er zeker sprake van een zeepbel op de beurs en kan die deze lente al barsten.

Aandelen duurder tijdens herstelfase van de economie

Volgens Chadha zijn aandelenwaarderingen altijd hoog op momenten dat de economie in een herstelfase zit.

Chadha legde tijdens het webinar van dinsdag uit dat waarderingen vooral zijn opgedreven door de activiteit van particuliere beleggers tijdens de coronacrisis.

De beursstrateeg van Deutsche Bank verwacht dat de invloed van particuliere beleggers minder groot wordt als de Amerikaanse economie weer heropent.

Wel verwacht hij op korte termijn, als de groei van de economie piekt, een neerwaartse correctie op de beurs. De brede S&P 500-index zou dan 10 procent kunnen dalen.

LEES OOK: Aandelen verkopen, omdat de beurs belachelijk duur is? Waarom het timen van een beurspiek vaak niet loont